Jak przyrządzić wędzonego kurczaka:
 |
|
 |
|
-
Natrzyj 1,5-2 kg kurczaka ziołami i przyprawami a następnie marynuj go przez 2-3 godziny. Osusz skórę kurczaka przy pomocy ręcznika papierowego a nastepnie przytwierdź go nogami do haków zamontowanych na pokrywie wędzarni. Na dnie pieca rozłóż folię a na niej umieść 2-3 garście suchych trocin lub gałązek drzewa owocowego - najlepiej jabłoni lub wiśni.
-
Na przygotowanym palenisku umieść małe kawałki suchego drewna i podpal je. Kiedy drewno się rozpali a trociny drzewa owocowego zaczną się tlić i dymić zamknij drzwiczki paleniska. W tym momencie możesz umieścić kurczaka w piecu starając się aby pokrywa była szczelnie i dokładnie zamknięta. Wędź aż do momentu kiedy zauważysz że kurczak jest ugotowany. W regulacji intensywności wędzenia i spalania drewna pomoże Ci specjalny regulator dopływu powietrza.
|