Produkcja Estonia
Wędzarnia GS 200

Producent: Skamet OÜ
Stan produktu: nowy
Gwarancja: 2 lata
Produkt aktualnie niedostępny
Koszty dostawy:
- Kurier DPD 175.00 zł brutto
- Odbiór osobisty : Bydgoszcz ul.Łęczycka 14 0.00 zł brutto
Uniwersalne urządzenie Grill - Wędzarnia - Piekarnik przeznaczone do użytku domowego jak i dla małej gastronomi.
Wędzarnia umożliwia wędzenie produktów różnej wielkości, układając je na półce, zawieszając je na hakach oraz prętach umieszczonych wewnątrz komory wędzenia. Specjalnie zaprojektowana przepona oddziela palenisko od komory wędzenia i zabezpiecza w ten sposób przed spaleniem wędzone produkty.
Palenisko znajduje się w dolnej części. W górnej znajdują się ruszty oraz taca tłuszczowa. W górnej części zamontowano dwa pręty do zawieszenia haków wędzarniczych
- Wędzarnia przeznaczona do użytku w ogrodzie, na tarasie
- Specjalnie zaprojektowana przepona oddziela palenisko od komory wędzenia i zabezpiecza w ten sposób wędzone produkty przed spaleniem
- Kontrolę temperatury w komorze wędzarniczej ułatwia termometr w skali 0 -220 C
Rodzaj użytego drewna ma wpływ na kolor produktu, szczególnie uwędzonej ryby. Grusza nadaje barwę czerwoną, robinia akacjowa i olcha – cytrynową, lipa, buk, jesion i klon – złocistożółtą, dąb – brązową. Drewna z drzew iglastych nie stosuje się, gdyż ich żywica paląc się nadaje wędzonkom smak terpentyny i powoduje oblepianie mięsa sadzą. Wyjątek stanowi jałowiec, który jednak należy stosować z umiarem. W Estoni w celu uzyskania złocistego koloru dodaje się do komory wędzarniczej pokrzywę . Drewnem rozpala się ognisko, trociny natomiast służą do zagęszczania dymu.
Czas wędzenia na ciepło ryby - 1 godzina
drobiu - 1,5 godziny
mięsa - 6 - 7 godzin
Budowa wędzarni wyklucza możliwość pojawienia się podczas procesu wędzenia kondensatu w kamerze wędzarniczej w chłodne zimowe dni.
Zewnętrzne wymiary :170x50x50см
Komora wędzenia : 39 x 64
Ruszt : (4 szt)
Waga: 100 kg
Stal
Ściany - 2 mm
Palenisko - 3 mm
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia